Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο Ρεκόρ στον υπολογισμό του π!

Υπολογίστηκε το ψηφίο της σταθεράς π 


που βρίσκεται δύο τετράκις εκατομμύρια 


θέσεις μετά την υποδιαστολή.
Για το τελευταίο ρεκόρ, 1.000 υπολογιστές της Yahoo δούλεψαν αδιάκοπα για 23 ημέρες -συγκριτικά, ένα μέσο PC θα χρειαζόταν γύρω στα 500 χρόνια για να ολοκληρώσει τον άθλο.

Το π είναι μια μαθηματική σταθερά με σημαντικές εφαρμογές, η οποία ισούται με το λόγο της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του. Η τιμή του ισούται κατά προσέγγιση με 3,14159265. Δεδομένου, όμως, ότι το π είναι άρρητος αριθμός, τα δεκαδικά ψηφία του συνεχίζονται επ' άπειρον.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το ρεκόρ ακρίβειας για τον υπολογισμό του π έφτασε τα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Το νέο ρεκόρ της Yahoo είναι αρκετά διαφορετικό: ο ερευνητής δεν υπολόγισε όλα τα ψηφία μέχρι μια ορισμένη θέση, αλλά μόνο το ψηφίο που βρίσκεται σε μια ορισμένη θέση, και συγκεκριμένα 2.000.000.000.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή.

Αν το π γραφεί στο δυαδικό αντί στο δεκαδικό σύστημα, το ψηφίο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι «0», ανακοίνωσε ο Νίκολας Σε της Yahoo.

«Εφαρμόζοντας ορισμένους αλγεβρικούς χειρισμούς, ο μαθηματικός τύπος μας μπορεί να υπολογίζει το π αγνοώντας ορισμένα τμήματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπει τον υπολογισμό συγκεκριμένων τμημάτων του π» εξήγησε στο BBC.

Η μαθηματική προσέγγιση που ακολούθησε ο Σε ονομάζεται MapReduce και αναπτύχθηκε αρχικά από τη Google. Υπολογίζει τις απαντήσεις σε δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα διασπώντας τα σε επιμέρους προβλήματα, των οποίων οι λύσεις μπορούν αργότερα να συνδυαστούν.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει πρακτικές εφαρμογές στη φυσική, την κρυπτογραφία και την εξόρυξη δεδομένων, επισήμανε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε ο Δρ Σε, η Yahoo χρησιμοποίησε το MapReduce για να συγκρίνει την ισχύ των επιμέρους υπολογιστών στο υπολογιστικό «νέφος» Hadoop της εταιρείας.Πηγή: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Σκάφος για επιβατικές πτήσεις στο Διάστημα ετοιμάζει η Boeing

Σε συνεργασία με την Space Adventures, την εταιρεία που αναλαμβάνει να στέλνει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η Boeing σχεδιάζει να προσφέρει  πτήσεις αναψυχής σε χαμηλή γήινη τροχιά από το 2015.

H διαστημική κάψουλα CST-100, η οποία αναπτύσσεται από τη Boeing για τη NASA, θα μπορεί να μεταφέρει επτά επιβάτες σε τροχιά ή μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αργότερα, θα μπορεί να πετάει και σε «ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς».

Όπως ανακοίνωσε ο γίγαντας των αεροδιαστημικών και αμυντικών συστημάτων, οι πτήσεις απευθύνονται σε ιδιώτες, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν καθοριστεί, θα είναι όμως «ανταγωνιστικές», υπόσχονται οι δύο εταιρείες σύμφωνα με το Reuters.

Βασικός ανταγωνιστής του CST-100 θα είναι πιθανότατα το SpaceShipTwo, το σκάφος της Virgin Galactic που προγραμματίζεται να ξεκινήσει υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής από το 2012 ή το 2013, ανάλογα με την πορεία των δοκιμών.

Στο μεταξύ, όσοι επείγονται να ταξιδέψουν στο Διάστημα μπορούν να απευθύνονται στην εταιρεία Space Adventures, με έδρα τη Βιρτζίνια, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ακόμα επτά ιδιώτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Οι τουρίστες του Διαστήματος θα ταξιδέψουν στο σταθμό με ρωσικά Soyuz, έπειτα από συμφωνία με τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Οι τιμές για το δεκαπενθήμερο ταξίδι είναι μάλλον υψηλές. Τελευταίος επιβάτης της Space Adventures ήταν ο Γκι Λαλιμπέρτ, ιδρυτής του καναδικού τσίρκου Cirque du Soleil, o οποίος λέγεται ότι πλήρωσε πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια για την σπάνια περιπέτεια.

Η Virgin Galactic θα είναι πιο οικονομική με τιμές γύρω στα 200.000 δολάρια για μια σύντομη πτήση σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων.

Τα ρωσικά Soyuz θα είναι πάντως τα μόνα σκάφη που θα μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στον ISS όταν αποσυρθούν τα διαστημικά λεωφορεία της NASΑ το 2011.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα αναθέσουν μέρος των αποστολών σε ιδιωτικές εταιρείες και θα αναπτύξουν νέο σκάφος, το οποίο όμως δεν αναμένεται να πετάξει πριν από το 2016 το νωρίτερο.

Η Ρωσία χρεώνει τη NASA περίπου 51 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά κάθε Αμερικανού αστροναύτη στον ISS. Από το 2013 το εισιτήριο θα αυξηθεί στα 56 εκατομμύρια.


πηγή: Newsroom ΔΟΛ