Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο Ρεκόρ στον υπολογισμό του π!

Υπολογίστηκε το ψηφίο της σταθεράς π 


που βρίσκεται δύο τετράκις εκατομμύρια 


θέσεις μετά την υποδιαστολή.




Για το τελευταίο ρεκόρ, 1.000 υπολογιστές της Yahoo δούλεψαν αδιάκοπα για 23 ημέρες -συγκριτικά, ένα μέσο PC θα χρειαζόταν γύρω στα 500 χρόνια για να ολοκληρώσει τον άθλο.

Το π είναι μια μαθηματική σταθερά με σημαντικές εφαρμογές, η οποία ισούται με το λόγο της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του. Η τιμή του ισούται κατά προσέγγιση με 3,14159265. Δεδομένου, όμως, ότι το π είναι άρρητος αριθμός, τα δεκαδικά ψηφία του συνεχίζονται επ' άπειρον.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το ρεκόρ ακρίβειας για τον υπολογισμό του π έφτασε τα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Το νέο ρεκόρ της Yahoo είναι αρκετά διαφορετικό: ο ερευνητής δεν υπολόγισε όλα τα ψηφία μέχρι μια ορισμένη θέση, αλλά μόνο το ψηφίο που βρίσκεται σε μια ορισμένη θέση, και συγκεκριμένα 2.000.000.000.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή.

Αν το π γραφεί στο δυαδικό αντί στο δεκαδικό σύστημα, το ψηφίο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι «0», ανακοίνωσε ο Νίκολας Σε της Yahoo.

«Εφαρμόζοντας ορισμένους αλγεβρικούς χειρισμούς, ο μαθηματικός τύπος μας μπορεί να υπολογίζει το π αγνοώντας ορισμένα τμήματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπει τον υπολογισμό συγκεκριμένων τμημάτων του π» εξήγησε στο BBC.

Η μαθηματική προσέγγιση που ακολούθησε ο Σε ονομάζεται MapReduce και αναπτύχθηκε αρχικά από τη Google. Υπολογίζει τις απαντήσεις σε δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα διασπώντας τα σε επιμέρους προβλήματα, των οποίων οι λύσεις μπορούν αργότερα να συνδυαστούν.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει πρακτικές εφαρμογές στη φυσική, την κρυπτογραφία και την εξόρυξη δεδομένων, επισήμανε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε ο Δρ Σε, η Yahoo χρησιμοποίησε το MapReduce για να συγκρίνει την ισχύ των επιμέρους υπολογιστών στο υπολογιστικό «νέφος» Hadoop της εταιρείας.



Πηγή: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου