Σάββατο 25 Απριλίου 2009

STAR-HOPPING


Eαρινοί οδοδείκτες

Ξεκινήστε με τον οικείο σχηματισμό της Κουτάλας που βρίσκεται ψηλά στον ουρανό τα ανοιξιάτικα βράδια. Τα επτά αστέρια της Κουτάλας είναι τα πιο εκφανή μέλη της Μεγάλης Άρκτου. Στο σχήμα μπορείτε να δείτε οτι δύο αστέρες του δοχείου της Κουτάλας δείχνουν προς τον Πολικό αστέρα. Οι δύο αυτοί αστέρες είναι γνωστοί ώς οι Δείκτες. Αν προεκτείνετε τη μεταξύ τους απόσταση κατα 5 περίπου φορές θα φτάσετε στον Πολικό. Συνεχίζοντας πέρα απο τον Πλικό στην ίδια περίπου ευθεία, βρίσκουμε 5 αστέρες σε χαρακτηριστική διάταξη W που είναι ο αστερισμός της Κασσιόπης.

Προεκτείνοντας τους Δείκτες προς την αντίθετη κατεύθυνση, μακριά απο τον Πολικό, θα φτάσετε στον αστερισμό Λέων. Ο αστερισμός αυτός ξεχωρίζει απο το σχήμα δρεπανιου το οποίο συνθέτουν μερικοί απο τους αστέρες του και αντιπροσωπεύει το κεφάλι του λιονταριού.

Τώρα στρέψτε το βλέμμα στη λαβή της Κουτάλας. Ακολουθήστε την καμπύλη που σχηματίζουν τα αστέρια της λαβής μέχρι να φτάσετε στον Αρκτούρο, ένα απο τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού. Εξακολουθώντας την ίδια καμπύλη φτάνετε στον αστραφτερό Στάχυ, του αστερισμού της Παρθένου. Σημειώστε οτι ο Αρκτούρος και ο Στάχυς σχηματίζουν ένα τρίγωνα μαζί με τον Βασιλίσκο, τον λαμπρότερο αστέρα του Λέοντα.