Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Διαστημικό τηλεσκόπιο αποτυγχάνει να φωτίσει τη σκοτεινή ύλη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi απέτυχε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα περυσινού πειράματος που ανίχνευσε ενδείξεις για την ύπαρξη της «σκοτεινής ύλης», του μυστηριώδους υλικού που αναζητείται παντού στο Σύμπαν.

Οι νέες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο της NASA δεν αποκλείουν μεν την ύπαρξη σκοτεινής ύλης, φαίνεται όμως να διαψεύδουν τις ελπίδες ότι οι αστρονόμοι θα κατάφερναν να τη «δουν» σύντομα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, όπου είχαν δημοσιευτεί πέρυσι τα αμφιλεγόμενα πρώτα αποτελέσματα.

Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το Σύμπαν περιέχει πολλή περισσότερη μάζα από αυτή που μπορούμε να δούμε κοιτάζοντας με τηλεσκόπια τον ουρανό. Υποθέτουν λοιπόν ότι υπάρχει κάποιο επιπλέον υλικό, άγνωστης μέχρι σήμερα σύστασης, το οποίο δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία και δεν αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη.

Ορισμένα θεωρητικά μοντέλα προτείνουν ότι η σύγκρουση δύο σωματιδίων αυτής της μυστηριώδους αντιύλης θα παρήγαγε σωματίδια ύλης και αντιύλης που μπορούν να γίνουν αντιληπτά, για παράδειγμα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια).

Στο περυσινό πείραμα, το ερευνητικό αερόστατο ATIC (Advanced Thin Ionization Calorimeter) είχε παρατηρήσει ότι η ροή ποζιτρονίων και ηλεκτρονίων που φτάνει μέχρι τη γήινη ατμόσφαιρα κορυφώνεται σε ενέργειες 300 έως 800 δισ. ηλεκτρονιοβόλτ, διαπίστωση που βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεωρητικές μάζες ορισμένων σωματιδίων σκοτεινής ενέργειας.

Το τηλεσκόπιο Fermi της NASA (το οποίο ανιχνεύει και ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, εκτός από τα φωτόνια των ακτίνων γάμμα) απέτυχε τώρα να καταγράψει το ίδιο μέγιστο στη ροή σωματιδίων με ενέργεια εντός αυτού του εύρους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Ιστορίας στο Ντένβερ.

Πάντως οι ερευνητές του πειράματος ATIC δεν πείθονται εύκολα ότι οι ενδείξεις που κατέγραψαν όντως δεν υπάρχουν. Υποστηρίζουν ότι το Fermi ανίχνευσε μεν περισσότερα σωματίδια, δεν είχε όμως αρκετή ανάλυση για να καταγράψει το «peak» που είχαν εντοπίσει οι ίδιοι.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι το Fermi ανίχνευσε περισσότερα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας από ό,τι αναμενόταν, μια αμυδρή ένδειξη ότι πράγματι υπάρχει κάτι «σκοτεινό» εκεί έξω.

Newsroom ΔΟΛ

Μίνι δορυφόρος θα δοκιμάσει φάρμακα σε τροχιά

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν μίνι δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών, ο οποίος θα εξετάσει πώς μια καλλιέργεια ζυμομύκητα αντιδρά σε μυκητοκτόνες ουσίες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

«Ο PharmaSat είναι ένα σημαντικό πείραμα που θα μας προσφέρει νέες πληροφορίες για την ευαισθησία των μικροβίων στα αντιβιοτικά στο διαστημικό περιβάλλον» δήλωσε στο Space.com ο Ντέιβιντ Νίζελ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάβεστον, ο οποίος συνεργάζεται στο πρόγραμμα με το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA.

Ο «νανοδορυφόρος» προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά με πύραυλο Minotaur-1 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ο οποίος θα εκτοξευτεί γύρω στις 05.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας από τις ανατολικές ακτές τις Βιρτζίνια.

Αντικειμενικός στόχος της εκτόξευσης είναι να τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος τηλεπικοινωνιών TacSat3, ενώ ο PharmaSat μεταφέρεται από τον πύραυλο ως δευτερεύον φορτίο.

Ο μίνι δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 459 χιλιομέτρων και μία ώρα αργότερα οι μηχανικοί της NASA θα δώσουν την εντολή για την έναρξη του πειράματος.

Ο PharmaSat περιέχει ένα μικροβιολογικό εργαστήριο σε σμίκρυνση το οποίο μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη, την πυκνότητα και την υγεία των κυττάρων του ζυμομύκητα.

Οι μετρήσεις θα μεταδίδονται στη Γη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για διάστημα έως και 6 μηνών.

Τις μεταδόσεις μπορούν να παρακολουθούν και ραδιοερασιτέχνες με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα.

Η εκτόξευση του PharmaSat έρχεται δυόμισι χρόνια μετά την αποστολή του GeneSat-1, ενός δορυφόρου παρόμοιου μεγέθους ο οποίος μελέτησε την ανάπτυξη στο Διάστημα του βακτηρίου Escherichia coli.

Ανάλογα πειράματα με ζωντανά μικρόβια διεξάγονται και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Newsroom ΔΟΛ