Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Γιγάντιο τηλεσκόπιο ανοίγει τα μάτια στα Κανάρια Νησιά






Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ορατού και υπέρυθρου φωτός εγκαινιάστηκε στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. To Gran Telescopio Canarias, βασισμένο σε σύνθετο κάτοπτρο 10,4 μέτρων, θα καταγράψει τη γέννηση άστρων, θα κοιτάξει μαύρες τρύπες και θα μελετήσει τη χημεία της Μεγάλης Έκρηξης.

Το παρατηρητήριο εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στο νησί Λα Πάλμας από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Περίπου 12 χρόνια έχουν περάσει από τότε που άρχισε να σχεδιάζεται η κατασκευή του.

Κεντρικά εξαρτήματα του GTC είναι 36 επιμέρους καθρέπτες, οι οποίοι λειτουργούν σαν ένα ενιαίο κάτοπτρο 82 τετραγωνικών μέτρων και εστιάζουν το φως σε μια υπερευαίσθητη κάμερα.

Το νέο παρατηρητήριο βρίσκεται σε ύψος 2.400 μέτρων, εκεί που οι άνεμοι διατηρούν την ατμόσφαιρα καθαρή και σταθερή, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Κανάριων Νησιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το GTC είναι το μεγαλύτερο όργανο του είδους του σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας το αμερικανικό παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη και τα τέσσερα ευρωπαϊκά τηλεσκόπια VLT στη Χιλή.

Το κόστος των 104 εκατ. ευρώ καλύφθηκε κατά 90% από την ισπανική κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από το Μεξικό και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από τη μουσική που έγραψε ειδικά για την περίσταση ο κιθαρίστας των Queen Μπράιαν Μέι, ο οποίος εργάστηκε στο Λα Πάλμας στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στην Αστροφυσική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press