Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Στη Καλιφόρνια προσγειώθηκε τελικά το Atlantis, επιστρέφοντας από το Hubble

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν για ημέρες στη Φλόριντα ανάγκασαν τη NASA να αποφασίσει τη προσγείωση του Atlantis στη Καλιφόρνια, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη αποστολή επισκευών στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η προσγείωση αναβλήθηκε για δύο ημέρες λόγω του βροχερού καιρού στη περιοχή του ακρωτηρίου Κανάβεραλ που εμπόδιζε τη προσγείωση του Atlantis.

Καθώς οι κακές συνθήκες επέμεναν επιλέχτηκες η εναλλακτική λύση της αεροπορικής βάσης Έντουαρτς, στη Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, το Atlantis θα πρέπει να μεταφερθεί με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος ξανά στη Φλόριντα.

Μετά την αλλαγή, άρχισε η διαδικασία προσγείωση που προγραμματίστηκε για τις 18:39 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Η αποστολή είχε διάρκεια 13 ημερών.

Το Atlantis ολοκλήρωσε την πέμπτη και τελευταία αποστολή επιδιόρθωσης στο τηλεσκόπιο Hubble. Οι αστροναύτες πραγματοποίησαν πέντε διαστημικούς περιπάτους και αντικατέστησαν τη βασική κάμερα με νέα, περισσότερο ευαίσθητη όπως επίσης και βασικά εξαρτήματα, δίνοντας νέα ζωή στο πολύτιμο τηλεσκόπιο.

Newsroom ΔΟΛ