Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

αναγνωριστικές αποστολές στον Άρη

Η NASA αναπτύσει ένα μακρυπρόθεσμο εξερευνητικό πρόγραμμα του Άρη για τις επόμενες 2 δεκαετίες. Αυτό το αισιόδοξο πρόγραμμα, θα βασιστεί σε επιστημονικές ανακαλύψεις από περασμένες αποστολές & θα λάβει σοβαρά υπόψη διδάγματα & εμπειρίες που έχουν συσσωρευθεί μέχρι τώρα.

Η NASA παραμένει αφοσιωμένη στην αποστολή περισότερων αναγνωριστικών αποστολών στον Άρη, όπως αυτή του Phoenix lander, πρόγραμμα που θ'αποφασισθεί μετά από προτάσεις των μελών της Επιστημονικής Κοινότητας. Τέτοιες αποστολές μπορεί να περιλαμβάνουν αεροπλάνα, μπαλόνια, ή μικρές αυτοκινούμενες πλατφόρμες επιστημονικής έρευνας.

Αυτή η νέα προοπτική, αυξάνει τον αριθμό τοποθεσιών του πλανήτη που θα προσφέρουν πληροφορίες και δεδομένα πριν την εκτόξευση επανδρωμένης αποστολής. Η επόμενη εκτόξευση αναγνωριστικού οχήματος, είναι προγραμματισμένη για το 2011.

Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η NASA σχεδιάζει επιπρόσθετους επιστημονικούς τροχιακούς σταθμούς, οχήματα επιφανείας (rover) & επιστημονικές συσκευές.

Μια πρόταση που εξετάζεται, είναι η αποστολή για λήψη δειγμάτων του Άρη & η επιστροφή τους πίσω στη Γη. Θα χρησιμοποιηθούν ρομποτικά συστήματα για τη συλλογή, καθώς & μια ρουκέτα για την επιστροφή των δειγμάτων χώματος, βράχων & ατμόσφαιρας, για λεπτομερή ανάλυση πίσω στη Γη.

Ερευνητές θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τα δείγματα για χημικές αναλύσεις, προσδιορισμό των χαρακτηριστικών τους, πολύ περισσότερο με ακρίβεια, απ'ότι μπορούν με χειρισμό από μακρυά.

Πάνω στη Γη, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν διορθωτικές ενέργειες όταν ένα πείραμα δεν πηγαίνει καλά, ή αν τ'αποτελέσματα είναι απρόσμενα. Επιπρόσθετα, για τις επόμενες δεκαετίες, τα συλλεχθέντα δείγματα θα είναι δυνατόν να προσφέρουν νέες ανακαλύψεις & δυνατότητες να υποστούν περισσότερες επεξεργασίες, καθώς η επιστήμη θα προοδεύει & οι δυνατότητές μας θ'αυξάνονται.

Μια άλλη προοπτική αφορά στο Εργαστήριο Αστροβιολογίας (Astrobiology Field Lab), που θα έχει τη δυνατότητα ερεύνης για ίχνη ζωής. Θα είναι η πρώτη αποστολή απ'το Viking του 1970 & ύστερα, που συγκεκριμένα θα ψάξουμε για στοιχεία ζωής στον Άρη του παρελθόντος, ή του παρόντος.

Το ρομποτικό εργαστήριο, θα μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία για προσδιορισμό & διεξαγωγή αναλύσεων για την αναζήτηση ζωής, όπως τη ξέρουμε. Θα μπορεί να συνεργασθεί & να εκτελέσει λεπτομερέστερες αναλύσεις απ'το Επ. Εργ. Άρη που θ'αφορούν συγκεκριμένα το θεμα υπάρξεως ζωής.

Στοιχεία που θ'αναζητηθούν, είναι υπολείματα ζεστών μεταλλικών πηγών, στρώματα πάγου, ίχνη που ίσως άφησε πίσω του νερό καθώς έτρεξε κάποτε πάνω στην επιφάνεια, καθώς & συλλογή δειγμάτων από μεγαλύτερο βάθος στο έδαφος κάτω από πάγους.

Η ΝΑΣΑ ενδιαφέρεται για τεχνολογίες που θ'αυξήσουν το ρυθμό εκτοξεύσεων αποστολών, ή θα επιταχύνουν το σχέδιο- πρόγραμμα εξερευνήσεως του Άρη.

Το Πρακτορείο, σχεδιάζει να επενδύσει σε προχωρημένες δυνατότητες όπως επιστημονικά εργαλεία μικρής κλίμακος που θα δρουν αυτοκινούμενα πάνω στο έδαφος, καθώς & συστήματα που θα έχουν την αυτόνομη & πάλι δυνατότητα για εξορρύξεις μεγάλου βάθους, εκατοντάδες μέτρα κάτω απ'την επιφάνεια.

πηγη pathfinder.gr

Παρουσιάστηκαν οι έξι νέοι αστροναύτες της ESA

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) παρουσίασε την Τετάρτη τους έξι νέους αστροναύτες που επέλεξε μεταξύ 8.413 υποψηφίων, δύο Ιταλούς, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένα Γερμανό, ένα Δανό, ένα Βρετανό και ένα Γάλλο.

Οι έξι αστροναύτες, όλοι γεννημένοι μεταξύ των ετών 1972 και 1978, πρόκειται να ενσωματωθούν με τους οκτώ αστροναύτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες: την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Σουηδία, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ζαν Ζακ Ντορντέν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Τρεις από αυτούς που επελέγησαν είναι στρατιωτικοί πιλότοι, δύο μηχανικοί και ένας επιστήμονας. Οι έξι νέοι αστροναύτες είναι η Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Λούτσα Παρμιτάνο (Ιταλία) ,ο Αλεξάντερ Γκερστ (Γερμανία), ο Ντάνε Μόγκενσεν (Δανία), ο Τίμοθι Πικ (Βρετανία) και ο Τομά Πεσκέ (Γαλλία).

Η ESA αναφέρει ότι για να επιλεγούν για αστροναύτες οι υποψήφιοι θα πρέπει «να μπορούν να υποβληθούν σε επιστημονική πειθαρχία και να έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες ικανότητες σε ανάλογους τομείς έχοντας τουλάχιστον χίλιες ώρες κατ' ελάχιστον πιλοτάρισμα με αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων».

πηγη pathfinder.gr