Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σχηματισμός Διπλών αστρικών συστημάτων


Για πολλά χρόνια  οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα περισσότερα αστέρια είναι παρόμοια με τον Ήλιο μας, με την έννοια ότι αυτά αποτελούν τον μοναδικό πυρήνα των ηλιακών συστημάτων τους. Η εικόνα αυτή φαίνεται να διαλύεται κομμάτι κομμάτι από τα νέα επιστημονικό στοιχείο, που δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός κοσμικών πύρινων βολίδων αποτελούν στην πραγματικότητα μέλη των δυαδικών συστημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δύο άστρα στρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, ενώ συνδέονται μεταξύ τους με μια αμοιβαία βαρυτική έλξη. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων σχηματίζονται αυτά τα δυαδικά συστήματα, έχουν συναρπάσει και προβληματίσει τους αστρονόμους για πολύ καιρό, αλλά τώρα τα νέα δεδομένα έρχονται να αποσαφηνίσουν το μυστήριο.
how_form_binary_starsΑσύμμετροι σχηματισμοί αερίου και σκόνης μπορεί να προωθούν τον σχηματισμό δυαδικών αστρικών συστημάτων μέσα στον Γαλαξία
Ένα από τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους είναι το κατά πόσον τα δύο συστατικά του δυαδικού συστήματος αναπτύσσονται σε ξεχωριστό μοριακά νέφη, ή εάν έχουν γεννηθεί ίσως στο ίδια νέφος. Συνήθως, οι ειδικοί λένε ότι τα συστήματα που διαθέτει αστέρια που είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, που εμφανίστηκαν όταν κατέρρευσαν δύο γειτονικά νέφη αερίου και σκόνης. Όταν τα αστέρια στρέφονται το ένα γύρω από το άλλο αλλά σε κοντινή απόσταση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπήρχε ένα μόνο νέφος που ήταν και η πηγή για τις δύο πύρινες βολίδες (άστρα). Όμως, οι αστρονόμοι ήταν στο σκοτάδι σχετικά με το πώς η μία και μοναδική πηγή (ένα μόνο νέφος) θα μπορούσε να παράγει δύο αστέρια.
Τώρα, ειδικοί του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor αποφάσισαν να ερευνήσουν το φαινόμενο, και να χρησιμοποιήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer το οποίο ερευνά τον ουρανό στα υπέρυθρα μήκη κύματος. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με το ευαίσθητο παρατηρητήριο βρήκαν την παρουσία ενός ασύμμετρου σχηματισμού αερίου και σκόνης, γύρω από τα σχηματιζόμενα αστέρια. Αυτές οι δομές σαν σταγόνες μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη ανωμαλιών στο εσωτερικό των νεφών, πράγμα που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην εμφάνιση δυαδικών συστημάτων.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες εργασίες εμφανίζονται σε ένα πρόσφατο τεύχος του Astrophysical Journal.
Ο αστροφυσικός John Tobin, από το Πανεπιστήμιο στο Ann Arbor, οποίος είναι επίσης αυτός που υπογράφει την δημοσίευση, λέει ότι «βλέπουμε ασυμμετρίες στο πυκνό υλικό γύρω από αυτά τα πρωτο-αστέρια, σε κλίμακες μόνο λίγες φορές μεγαλύτερες από το μέγεθος του ηλιακού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι δίσκοι που βρίσκονται γύρω τους θα τροφοδοτούνται άνισα, ενισχύοντας, ενδεχομένως, τον κατακερματισμό του δίσκου και προκαλώντας τον σχηματισμό δυαδικών αστέρων.
‘”Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι με την επικράτηση ασύμμετρων δομών. Και επειδή γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα αστέρια είναι δυαδικά, οι ασυμμετρίες μπορεί να είναι ενδεικτικό του πώς αυτά σχηματίζονται.
Πηγή: Sodtpedia