Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Στις 11 Μαΐου η αποστολή της NASA για την τελευταία επισκευή του Hubble

TO "ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η NASA ΣΤΟ HUBBLE


Το Atlantis περιμένει στην εξέδρα εκτόξευσης, ενώ στο φόντο διακρίνεται το Endeavour


Η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Atlantis για την τελευταία αποστολή επιδιόρθωσης του Hubble προγραμματίζεται για τις 11 Μαΐου, ανακοίνωσε η NASA. H δύσκολη επιχείρηση αναμένεται κρατήσει στη ζωή το πολύτιμο διαστημικό τηλεσκόπιο μέχρι το 2014, οπότε θα εκτοξευτεί ο αντικαταστάτης του.

Εκτός απροόπτου, οι επτά αστροναύτες που ανέλαβαν την αποστολή θα αναχωρήσουν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 21.01 ώρα Ελλάδας. Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών ή τεχνικών κωλυμάτων, η εκτόξευση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 12 ή 13 Μαΐου, αλλιώς θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις 22 του μήνα, λόγω εκτοξεύσεων του αμερικανικού στρατού που θα πραγματοποιηθούν στο μεσοδιάστημα.

Σε περίπτωση που το Atlantis αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα που εμποδίζει την επιστροφή του από το Διάστημα, τη διάσωση του πληρώματος θα αναλάβει το διαστημικό λεωφορείο Endeavour, το οποίο ήδη περιμένει έτοιμο σε εξέδρα εκτόξευσης κοντά στην εξέδρα του Atlantis.

Η αποστολή στο Hubble θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη από τις συνήθεις αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεδομένου ότι το τροχιακό τηλεσκόπιο βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση από τη Γη, όπου είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα πρόσκρουσης μικρομετεωριτών ή διαστημικών σκουπιδιών.

Το Hubble βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 575 χιλιομέτρων από την εκτόξευσή του το 1990.

Η επιχείρηση του Atlantis θα είναι η πέμπτη και τελευταία αποστολή συντήρησης και επιδιόρθωσης του Hubble, το οποίο έχει παρουσιάσει βλάβες σε δύο βασικά όργανα (την κύρια κάμερα ACS και το Φασματογράφο Απεικόνισης) και χρειάζεται επίσης νέα γυροσκόπια και μπαταρίες.

To 2014, το Hubble θα αντικατασταθεί από το τεχνολογικά πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Newsroom ΔΟΛ



Έκρηξη ακτίνων γάμμα από τις απαρχές του Σύμπαντος εντόπισαν οι αστρονόμοι

Το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο, μία έκρηξη ακτίνων γάμμα που πιθανόν δημιούργησε μία μαύρη τρύπα, εντόπισαν οι αστρονόμοι, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στα πρώτα στάδια της ιστορίας του σύμπαντος.

Την έκρηξη (GRB 090423) εντόπισε στις 23 Απριλίου ο δορυφόρος SWIFT και σύμφωνα με τους υπολογισμούς συνέβη πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν είχε μόλις ηλικία 600 εκατομμυρίων ετών.

Αμέσως την παρακολούθησαν και επίγεια τηλεσκόπια.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι η πιο απομακρυσμένη έκρηξη ακτίνων γάμμα που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα με ερυθρά μετατόπιση (z) ίση με 8,2. Το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης είχε μία έκρηξη ακτίνων γάμμα που είχε συμβεί πριν 12,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν και η ακριβής φύση των εκρήξεων ακτίνων γάμμα δεν είναι γνωστή, θεωρείται ότι προκαλούνται από την κατάρρευση τεράστιων άστρων όταν εξαντλήσουν το καύσιμό τους, δηλαδή το υδρογόνο. Από την έκρηξη σχηματίζεται μία μαύρη τρύπα και εκπέμπονται ακτίνες γάμμα, ακτίνες Χ και φωτεινή ακτινοβολία.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μία έκρηξη παράγει ενέργεια δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του Ήλίου και για το λόγο αυτό είναι ορατές σε τεράστιες αποστάσεις.

Όλες οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα συμβαίνουν πολύ μακριά για να επηρεάσουν τη Γη και τη ζωή πάνω σε αυτή.

Newsroom ΔΟΛ