Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Το Hubble αποκτά νέα μάτια, ετοιμάζεται για νέες αναβαθμίσεις

Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Atlantis αντικατέστησαν την παλιά ευρυγώνια κάμερα του τηλεσκοπίου Hubble με μια νέα, μεγαλύτερων δυνατοτήτων, και ετοιμάζονται για τον επόμενο διαστημικό περίπατο κατά τoν οποίο θα αλλάξουν τα γυροσκόπια που διατηρούν προσανατολισμένο το πολύτιμο όργανο.

Φορώντας τις ογκώδεις διαστημικές στολές τους, δύο μέλη του πληρώματος της 11ήμερης αποστολής βγήκαν στο Διάστημα το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) για τις περίπλοκες εργασίες που διήρκεσαν τελικά πάνω από 7 ώρες. Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble, μήκους 13,2 μέτρων, είχε μεταφερθεί στον ανοιχτό χώρο φόρτωσης του Atlantis μία ημέρα νωρίτερα.

Η αποστολή είναι η πέμπτη και τελευταία επιχείρηση για τη συντήρηση και την επιδιόρθωση του Hubble, το οποίο συνεχίζει να μεταδίδει πολύτιμες εικόνες από την εκτόξευσή του το 1990.

Ο 43χρονος αστροναύτης Αντριου Φόιστελ έζησε στιγμές αγωνίας προσπαθώντας επί μία ώρα να ξεβιδώσει ένα μπουλόνι που συγκρατούσε την παλιά κάμερα του Hubble.

«Βρισκόταν εκεί για 16 χρόνια -και δεν ήθελε να βγει» σχολίασε στο μικρόφωνό του όταν τελικά τα κατάφερε.

Η αγωνία είχε επεκταθεί και στα μέλη της NASA στο έδαφος: «Κανονικά δεν αποκαλύπτω την ηλικία μου, μπορώ όμως να σας πω ότι είμαι τώρα πέντε χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι όταν ήρθα για δουλειά σήμερα το πρωί» δήλωσε ο Ντέβιντ Λέκροουν, επικεφαλής της ομάδας αστρονόμων της NASA που εργάζονται για το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Αναβάθμιση

Η παλιά Ευρυγώνια και Πλανητική Κάμερα-2 του παρατηρητηρίου αντικαταστάθηκε με την Ευρυγώνια Κάμερα-3, η οποία «βλέπει» όχι μόνο το ορατό φως αλλά στο υπέρυθρο και το υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

Η δυνατότητα παρατηρήσεων στην υπέρυθρη ακτινοβολία θα επιτρέψει στο Hubble να κοιτάξει 200 εκατ. έτη φωτός πιο μακριά στο Σύμπαν.

Την Πέμπτη αντικαταστάθηκε επίσης ένας ογκώδης υπολογιστής, επιφορτισμένος με τη συλλογή και μορφοποίηση των δεδομένων από τα όργανα του Hubble, ο οποίος είχε παρουσιάσει σοβαρή βλάβη.

Στους επόμενους διαστημικούς περιπάτους θα αντικατασταθούν τα έξι γυροσκόπια που διατηρούν το τροχιακό παρατηρητήριο προσανατολισμένο στη σωστή κατεύθυνση (τα τρία δεν λειτουργούσαν εδώ και χρόνια).

Θα αντικατασταθούν επίσης οι μπαταρίες και θα εγκατασταθεί ο Φασματογράφος Κοσμικής Προέλευσης, ένα νέο όργανο που θα μελετήσει τη συνολική δομή του Σύμπαντος και θα προσφέρει στοιχεία για την προέλευση του άνθρακα και άλλων στοιχείων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press