Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Όλα τα μάτια στον αέριο γίγαντα-Χτύπημα μετεωρίτη στον Δία κατέγραψε ερασιτέχνης αστρονόμος

Μια μυστηριώδης, έντονη λάμψη που εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια του Δία την Πέμπτη ήταν πιθανότητα ένας μετεωρίτης που διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα, εκτιμούν οι αστρονόμοι.

Το σπάνιο χτύπημα έγινε αντιληπτό από έναν ερασιτέχνη αλλά διακεκριμένο αστρονόμο στην Αυστραλία, και αργότερα επιβεβαιώθηκε από έναν άλλο ερασιτέχνη στις Φιλιππίνες.

«Όταν είδα τη λάμψη, δεν μπορούσα να το πιστέψω» δήλωσε ο Αυστραλός Άντονι Ουέσλι. «H πύρινη μπάλα διήρκεσε περίπου 2 δευτερόλεπτα και ήταν πολύ φωτεινή».

Η πρόσκρουση δεν φαίνεται να άφησε ίχνη στην επιφάνεια του Δία, ωστόσο οι αστρονόμοι συνεχίζουν την αναζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Η μικρή διάρκεια της λάμψης και η απουσία εξαερωμένων συντριμμιών οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το σώμα που χτύπησε τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος ήταν μετεωρίτης και όχι κομήτης.



«Ποτέ δεν έχουμε δει μετεωρίτη να συντρίβεται στον Δία» σχολίασε ο Γκλεν Όρτον του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Το 1994, πάντως, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έμειναν άφωνοι όταν κομμάτια του κομήτη Σουμέικερ-Λίβαϊ 9 φωτογραφήθηκαν να προσκρούουν στον Δία και να αφήνουν γιγάντιες κηλίδες στην ταραχώδη ατμόσφαιρα.

3 φωτογραφίες

Ο Αυστραλός Άντονι Ουέσλι που είδε τη νέα πρόσκρουση -προγραμματιστής στο επάγγελμα- έχει και άλλη μια ανάλογη επιτυχία στο ενεργητικό του: Εντόπισε πέρυσι μια ουλή στον Δία, στο μέγεθος του Ειρηνικού Ωκεανού, που προφανώς προκλήθηκε από την πρόσκρουση ενός άλλου κομήτη.

Χρησιμοποιώντας ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο στη Χαβάη, ερευνητές της NASA επιβεβαίωσαν αργότερα τις παρατηρήσεις και έδωσαν στον Ουέσλι τα εύσημα για την εντυπωσιακή ανακάλυψη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press