Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

3Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ

Ακολουθεί δελτίο τύπου του Σ.Ε.Α. για την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Θέμα: 3Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ

Προς: Όλους τους Συλλόγους Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Πανελληνίως καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο.

O Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α) σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας συνέλευσης των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων, η οποία έλαβε χώρα στις 15/11/2008 στην Αλεξανδρούπολη, ανέλαβε την διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων (Π.Σ.Ε.Α). για το έτος 2009. Λαμβάνοντας υπ’όψη τις ιδιαιτερότητες της διοργάνωσης όπως και αυτές του χώρου τέλεσής της, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Χώρος και χρόνος Διοργάνωσης – Προσέλευση

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Ιουνίου 2009. Με την συγκεκριμένη επιλογή ημερομηνίας προσπαθούμε να αποφύγουμε την προκαθορισμένη εξόρμηση για την ολική έκλειψη Ηλίου (Ιούλιος 2009), την πιθανή φωταύγεια του φυσικού μας δορυφόρου της Σελήνης, και την περίοδο των θερινών διακοπών (Ιούλιος – Αύγουστος). Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο καταφύγιο της “Ανάβρας” ιδιοκτησίας του Οδοιπορικού Συλλόγου Πειραιώς, το οποίο βρίσκεται στο Όρος Καλλίδρομο. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 από την Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σημεία εξόδου της εθνικής οδού για την ασφάλεια όλων. Τα σημεία εξόδου, καθώς και η διαδρομή προς το καταφύγιο παρουσιάζονται σχηματικά στον χάρτη ο οποίος παρατίθεται στο (Σχ.1). Η υποδοχή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 16:00.

Διαμονή

Το καταφύγιο διαθέτει 35 κλίνες. Οι επισκέπτες πρέπει να φροντίσουν για τον αναγκαίο ιματισμό, σεντόνια - μαξιλαροθήκες ή υπνόσακο. Ο Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιώς έχει επίσης ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο 5 στρεμμάτων για στήσιμο σκηνών και τηλεσκοπίων. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Τον χώρο θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με σεβασμό ως φιλοξενούμενοι. Τα σκουπίδια θα συλλέγονται σε τοποθετημένους κάδους. Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς (τυχόν απρόσεκτοι θα ελέγχονται). Προς Βορά η όμορος ιδιοκτησία είναι φραγμένη και η διέλευση απαγορεύεται. Οι παρατηρητές είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του εξοπλισμού τους.

Διατροφή

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή –Σαββάτο -Κυριακή και πέραν της δωρεάν φιλοξενίας ο Σ.Ε.Α. θα προσφέρει (δωρεάν) πόσιμο νερό και ένα γεύμα καταφυγίου (φασολάδα – τυρί – ψωμί – ελιές ) το Σάββατο. Μόλις ένα χιλιόμετρο από το καταφύγιο υπάρχει ταβέρνα με φαγητά της ώρας για όσους ενδιαφέρονται. Για ομαδικές παραγγελίες το φαγητό μπορεί να έρθει στο καταφύγιο. Επίσης, το καταφύγιο διαθέτει πλήρη κουζίνα γκαζιού στην περίπτωση που κάποιος θέλει να ετοιμάσει πρόχειρο γεύμα, καφέ κτλ..

Παρατήρηση

Στη θέση του καταφυγίου ο ουρανός κοντά και γύρω από το ζενίθ είναι ιδανικός. Νοτιοανατολικά υπάρχει σχετική φωτορύπανση και Δυτικά υπάρχει κάποια εμπόδιση από το Βουνό. Γενικά ο ουρανός θεωρείται καλός αν δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις. Το καταφύγιο διαθέτει γεννήτρια ρεύματος αλλά καλό είναι οι παρατηρητές να μην βασιστούν σε αυτό για την τροφοδοσία του εξοπλισμού τους για όλες τις ώρες. Κάποιο φως θα υπάρχει μέχρι της 22:30. Στην συνέχεια θα σβήσουν όλα τα φώτα εκτός από μία λάμπα ασφαλείας μέσα στο καταφύγιο. Μετά τις 22:30 φακοί και laser pointers θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα για παρατήρηση σε ιδανικό σημείο χωρίς φωτορύπανση 6χλμ από το καταφύγιο. Την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ υπεύθυνος του Σ.Ε.Α. θα οδηγήσει όσους ενδιαφέρονται μέχρι το εναλλακτικό σημείο. Στο σημείο αυτό φυσικά δεν υπάρχει τίποτε οπότε οι παρατηρητές είναι υπεύθυνοι να έχουν μαζί τους κατάλληλη ένδυση, φαγητό, νερό και εξοπλισμό παρατήρησης. Το σημείο είναι προσβάσιμο από ομαλό δασικό χωματόδρομο. Θα υπάρξει δε βοήθεια μεταφοράς εξοπλισμού με δύο τζιπ του Σ.Ε.Α. για όσους επιθυμούν.


Workshops

Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπάρχουν ιδέες για την πραγματοποίηση workshops. Oποιαδήποτε εμπεριστατωμένη πρόταση μπορεί να γίνει προς τον Σ.Ε.Α. (info@hellas-astro.gr). Μέλη του Σ.Ε.Α. ήδη οργανώνουν workshops για τα οποία θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη πρόταση.


Αναχώρηση

Κατά την αναχώρηση, ο χώρος διαμονής- κατάκλισης θα πρέπει να παραδοθεί στην κατάσταση που ήταν κατά την προσέλευση. Η τελευταία αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 13:00. Για την ασφαλή είσοδο στην Εθνική οδό καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χάρτη (Σχ.1).


Δηλώσεις συμμετοχής

Μέχρι τις 10 Ιουνίου 2009 θα πρέπει να μας έχουν απαντήσει όλοι οι Σύλλογοι για τον αριθμό των μελών τους που θα συμμετάσχουν, όπως και για το που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν (Κλίνη ή σκηνή που θα φέρουν) ή αν θα έχουν αυτοκίνητο, καθώς και την ημέρα άφιξής τους. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για ερασιτέχνες Αστρονόμους εκτός συλλόγων. Η δήλωση συμμετοχής θα γίνει με αποστολή e-mail στο info@hellas-astro.gr με τίτλο “Δήλωση συμμετοχής 3ης ΠΣΕΑ”. Λόγω περιορισμένου αριθμού κλινών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια λιτή εκδήλωση η οποία όμως διασφαλίζει την δωρεάν φιλοξενία σε κεντρικό σημείο της Ελλάδας και την πραγματοποίηση της, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετοχών ή άλλων ανασταλτικών παραγόντων (πχ καιρός). Ο Σ.Ε.Α. θα διασφαλίσει τα παραπάνω και θα ορίσει μέλη του υπευθύνους για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθώς και την ομαλή τέλεση της συνάντησης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τους: Μάνο Καρδάση, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Σ.Ε.Α. στο 6945-335808,και Στρίκη Ιάκωβο, Πρόεδρο Σ.Ε.Α.στο 699-8470769

Τέλος, ο Σ.Ε.Α. οφείλει πολλές ευχαριστίες στον Οδοιπορικό Σύλλογο Πειραιώς (Ο.Σ.Π.) για την υποστήριξη του σε αυτή την εκδήλωση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας
www.hellas-astro.gr

Ακόμα μικρότερος ο τελευταίος εξωηλιακός πλανήτης

Διεθνής ομάδα αστρονόμων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον ελαφρύτερο μέχρι σήμερα πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ένα σώμα με μάζα μόλις διπλάσια της Γης.

Ο νέος εξωπλανήτης, ή εξωηλιακός πλανήτης, περιφέρεται γύρω από το άστρο Gliese 581, στου οποίου το σύστημα είχαν ήδη ανακαλυφθεί ακόμα τρεις πλανήτες, όλοι τους αρκετά μεγαλύτεροι.

«Αυτός είναι μακράν ο μικρότερος [εξωηλιακός] πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Μέγιορ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το σύστημα του Gliese 581 βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού σε απόσταση 20,5 ετών φωτός από τη Γη. Ο νέος πλανήτης, που παίρνει την ονομασία Gliese 581e, εντοπίστηκε με το τηλεσκόπιο των 3,6 μέτρων που λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη Λα Σίλα της Χιλής.

Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν το σώμα από τον ελαφρύ κλυδωνισμό που προκαλεί με το βαρυτικό του πεδίο στην κίνηση του μητρικού του άστρου.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο συνέδριο JENAM που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ της Βρετανίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης. Η μελέτη έχει επίσης υποβληθεί για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 230 εξωπλανήτες, ωστόσο οι περισσότεροι είναι «αέριοι γίγαντες», σαν το δικό μας Δία αλλά σε μεγέθυνση.

Οι πλανήτες του Gliese είναι από τους μικρότερους, με μάζες από 1,9 έως 16 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα της Γης.

Ο νέος πλανήτης Gliese 581e είναι ο πλησιέστερος στο μητρικό του άστρο, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι υπερβολικά ζεστός για να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή ή να φιλοξενεί ζωή.

Το έτος του διαρκεί μόλις 3,15 γήινες ημέρες.

Απώτερος στόχος των αστρονόμων είναι να εντοπίσουν εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης και σε ανάλογη απόσταση από το μητρικό τους άστρο.

Τέτοια σώματα θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν σύντομα από δύο νέα, εξειδικευμένα, διαστημικά τηλεσκόπια: το ευρωπαϊκό Corot και το αμερικανικό Kepler.

Newsroom ΔΟΛ