Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ακόμα μικρότερος ο τελευταίος εξωηλιακός πλανήτης

Διεθνής ομάδα αστρονόμων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον ελαφρύτερο μέχρι σήμερα πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ένα σώμα με μάζα μόλις διπλάσια της Γης.

Ο νέος εξωπλανήτης, ή εξωηλιακός πλανήτης, περιφέρεται γύρω από το άστρο Gliese 581, στου οποίου το σύστημα είχαν ήδη ανακαλυφθεί ακόμα τρεις πλανήτες, όλοι τους αρκετά μεγαλύτεροι.

«Αυτός είναι μακράν ο μικρότερος [εξωηλιακός] πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Μέγιορ του Παρατηρητηρίου της Γενεύης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το σύστημα του Gliese 581 βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού σε απόσταση 20,5 ετών φωτός από τη Γη. Ο νέος πλανήτης, που παίρνει την ονομασία Gliese 581e, εντοπίστηκε με το τηλεσκόπιο των 3,6 μέτρων που λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη Λα Σίλα της Χιλής.

Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν το σώμα από τον ελαφρύ κλυδωνισμό που προκαλεί με το βαρυτικό του πεδίο στην κίνηση του μητρικού του άστρου.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο συνέδριο JENAM που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ της Βρετανίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης. Η μελέτη έχει επίσης υποβληθεί για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 230 εξωπλανήτες, ωστόσο οι περισσότεροι είναι «αέριοι γίγαντες», σαν το δικό μας Δία αλλά σε μεγέθυνση.

Οι πλανήτες του Gliese είναι από τους μικρότερους, με μάζες από 1,9 έως 16 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα της Γης.

Ο νέος πλανήτης Gliese 581e είναι ο πλησιέστερος στο μητρικό του άστρο, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι υπερβολικά ζεστός για να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή ή να φιλοξενεί ζωή.

Το έτος του διαρκεί μόλις 3,15 γήινες ημέρες.

Απώτερος στόχος των αστρονόμων είναι να εντοπίσουν εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης και σε ανάλογη απόσταση από το μητρικό τους άστρο.

Τέτοια σώματα θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν σύντομα από δύο νέα, εξειδικευμένα, διαστημικά τηλεσκόπια: το ευρωπαϊκό Corot και το αμερικανικό Kepler.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου