Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Καλύτερο από ποτέ το επισκευασμένο τηλεσκόπιο Hubble


NASA/ESA


Πλουσιότερες και πιο ευκρινείς από ποτέ είναι οι πρώτες εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έπειτα από την αποστολή συντήρησής του, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπεύθυνοι του πολύτιμου οργάνου.

Την περασμένη άνοιξη, οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Atlantis εξόπλισαν το τηλεσκόπιο με δύο νέες κάμερες και άλλα επιστημονικά όργανα και αντικατέστησαν ελαττωματικές μπαταρίες και γυροσκόπια.

Το καλοκαίρι, το Hubble ήταν ήδη έτοιμο να καταγράψει μια σπάνια πρόσκρουση αστεροειδή ή κομήτη στην επιφάνεια του Δία. Και τώρα είναι πλέον έτοιμο για τις πρώτες παρατηρήσεις στο μακρινό Διάστημα.

Οι εικόνες γαλαξιών και νεφελωμάτων που δημοσιοποίησε η NASA είναι πιο ευκρινείς σε σχέση με προηγούμενες εικόνες των ίδιων σωμάτων.

«Με τη νέα κάμερα απεικόνισης, το Hubble μπορεί να δει γαλαξίες, αστρικά σμήνη και άλλα αντικείμενα σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από το υπεριώδες μέχρι το εγγύς υπέρυθρο» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση.

«Ο νέος φασματογράφος βλέπει μέσα από δισεκατομμύρια έτη φωτός για να χαρτογραφήσει την ινώδη δομή του Σύμπαντος και να ιχνηλατήσει την κατανομή των στοιχείων που αποτελούν τη βάση της ζωής».

Η NASA έχει διευκρινίσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει άλλη αποστολή για τη συντήρηση του Hubble, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά από το 1990.

Στο τέλος της ζωής του, όταν έχει πια αντικατασταθεί από το πιο ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το Hubble θα οδηγηθεί πίσω στην ατμόσφαιρα και θα καταστραφεί πέφτοντας στον ωκεανό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου