Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Νέες εικόνες της πεδιάδας Meridiani Planum δείχνουν αποθέσεις ηφαιστειακής στάχτης


Η Γη δεν είναι το μόνο μέρος που βλέπουμε ηφαιστειακή τέφρα αυτές τις μέρες. Νέες έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης της πεδιάδας Meridiani Planum του Άρη – η γειτονιά του ρόβερ Opportunity -  που μας έστειλε το τροχιακό διαστημόπλοιο Mars Express της ESA , παρουσιάζει ενδείξεις ηφαιστειακής τέφρας σε ένα μικρό κρατήρα που δημιουργήθηκε από σύγκρουση με μετεωρίτες, πλάτους περίπου 50 km. Η αερόφερτη σκοτεινή ύλη μας προσφέρει επίσης ενδείξεις για την κατεύθυνση του ανέμου στην περιοχή αυτή του Άρη. Οι εικόνες αυτές είναι όντως εκπληκτικές, ιδίως εκείνες με τις μεγάλες αναλύσεις (κάντε κλικ σε κάθε εικόνα για να δείτε τον Άρη από πολύ κοντά).
meridiani-planum
Ο Άρης ενώ έχει περίπου το ήμισυ μόνο του μεγέθους της Γης, έχει πολλά ηφαίστεια μεγαλύτερα από οποιοδήποτε ηφαίστειο έχουμε εδώ στο πλανήτη μας. Τα πιο μεγάλα ηφαίστεια βρίσκονται σε τεράστιους τρούλους στις περιοχές Tharsis και Elysium. Το Ισημερινό Πλάτωμα ή Meridiani Planum βρίσκεται κοντά στο Tharsis, και είναι μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο άκρο των νότιων υψιπέδων του Άρη.
Τα πιο σκληρά υλικά και πιο ανθεκτικά υλικά στην πάνω εικόνα είναι τα σκούρα.μικρά αναχώματα. Το μαλακότερο υλικό γύρω τους έχει διαβρωθεί και έχει απομακρυνθεί με την έκρηξη από τον κρατήρα με βορειοανατολική ανέμους. Τώρα βρίσκεται έξω από τον κρατήρα, σχηματίζοντας σκοτεινές ραβδώσεις στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας.
Ο σκοτεινός  αυτός κρατήρας είναι κοντά στον Ισημερινό του Άρη, και από τις αρχές αυτός ο χώρος επιλέχθηκε ως κεντρικό σημείο αναφοράς για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Άρη, οπότε ο πρώτος μεσημβρινός του Άρη ξεκινάει από εδώ. Εξ ου και η ονομασία "Ισημερινός” (Meridiani). Το Meridiani Planum έχει μια έκταση 127 επί 63 χιλιόμετρα και έτσι καλύπτει μια έκταση περίπου 8.000 τ. χλμ.
meridiani-2
Προοπτική του Meridiani Planum
Τρεις κρατήρες εκτείνονται σε όλο το Ισημερινό Πλάτωμα (Meridiani Planum)  όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα. Το πλησιέστερο είναι ένας παλιός κρατήρας, σχεδόν ‘φαγωμένος’. Έχει μήκος  34 χιλιόμετρα. Ο δεύτερος καλύπτεται από σκούρο υλικό, το πιο πιθανό να είναι μια ουσία που μοιάζει με ηφαιστειακή τέφρα. Είναι 50 χιλιόμετρα πλατύς. Ο τρίτος κρατήρας, ο πιο απόμακρος, είναι μικρότερος με πλάτος 15 χλμ. Και αυτός διαθέτει ένα σκοτεινό πάτωμα, ίσως επειδή κάποιο υλικό από τον μεγαλύτερο κρατήρα έχει μεταφερθεί από τον άνεμο και έχει εγκατασταθεί στον μικρότερο.
meridiani-3Τρεις κρατήρες εκτείνονται σε όλο το Ισημερινό Πλάτωμα (Meridiani Planum)
Πηγή: UniverseToDay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου