Οι νέες παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο της NASA δεν αποκλείουν μεν την ύπαρξη σκοτεινής ύλης, φαίνεται όμως να διαψεύδουν τις ελπίδες ότι οι αστρονόμοι θα κατάφερναν να τη «δουν» σύντομα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, όπου είχαν δημοσιευτεί πέρυσι τα αμφιλεγόμενα πρώτα αποτελέσματα.
Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το Σύμπαν περιέχει πολλή περισσότερη μάζα από αυτή που μπορούμε να δούμε κοιτάζοντας με τηλεσκόπια τον ουρανό. Υποθέτουν λοιπόν ότι υπάρχει κάποιο επιπλέον υλικό, άγνωστης μέχρι σήμερα σύστασης, το οποίο δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία και δεν αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη.
Ορισμένα θεωρητικά μοντέλα προτείνουν ότι η σύγκρουση δύο σωματιδίων αυτής της μυστηριώδους αντιύλης θα παρήγαγε σωματίδια ύλης και αντιύλης που μπορούν να γίνουν αντιληπτά, για παράδειγμα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια).
Στο περυσινό πείραμα, το ερευνητικό αερόστατο ATIC (Advanced Thin Ionization Calorimeter) είχε παρατηρήσει ότι η ροή ποζιτρονίων και ηλεκτρονίων που φτάνει μέχρι τη γήινη ατμόσφαιρα κορυφώνεται σε ενέργειες 300 έως 800 δισ. ηλεκτρονιοβόλτ, διαπίστωση που βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεωρητικές μάζες ορισμένων σωματιδίων σκοτεινής ενέργειας.
Το τηλεσκόπιο Fermi της NASA (το οποίο ανιχνεύει και ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, εκτός από τα φωτόνια των ακτίνων γάμμα) απέτυχε τώρα να καταγράψει το ίδιο μέγιστο στη ροή σωματιδίων με ενέργεια εντός αυτού του εύρους.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Ιστορίας στο Ντένβερ.
Πάντως οι ερευνητές του πειράματος ATIC δεν πείθονται εύκολα ότι οι ενδείξεις που κατέγραψαν όντως δεν υπάρχουν. Υποστηρίζουν ότι το Fermi ανίχνευσε μεν περισσότερα σωματίδια, δεν είχε όμως αρκετή ανάλυση για να καταγράψει το «peak» που είχαν εντοπίσει οι ίδιοι.
Επισημαίνουν, επίσης, ότι το Fermi ανίχνευσε περισσότερα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας από ό,τι αναμενόταν, μια αμυδρή ένδειξη ότι πράγματι υπάρχει κάτι «σκοτεινό» εκεί έξω.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου